Een welbekend, of misschien beter gezegd berucht, probleem na het afvallen is toch wel het jojo-effect. Misschien heb je het wel zelf meegemaakt of heb je het bij mensen om je heen zien gebeuren. Na het afvallenweer snel aankomenen op (of zelfs boven) het oorspronkelijke gewicht eindigen...
Het is een heel vervelend, maar helaas veelvoorkomend probleem. Maar waar ligt dit aan? En nog veel belangrijker: hoe voorkom je het ?
Het jojo-effect is een negatieve bijwerking van te snel afvallen. Het ontstaatvaak door het volgen van strenge crashdieten, waarbij er sprake is van een drastische vermindering van de calorie inname. Er wordt hierbij niet gekeken naar de afzonderlijke voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft.
Door de eiwit inname drastisch te verlagen wordt er geen vetmassa, maar spiermassa afgebroken. Enlaat de spiermassa nou net zorgen voor een hogere vetverbranding...
Hoe minder spiermassa je hebt, hoe lager je energieverbruik in rust is. Als er dus spiermassa is afgebroken tijdens een crashdieet, verbrand je na het volgen van dit dieet nog minder calorieen dan voorheen. Dit houdt in dat je minder moet gaan eten om op gewicht te kunnen blijven. In veel gevallen lukt dit niet en kom je weer aan. Ga je weer opnieuw een crashdieet volgen, dan daalt je spiermassa nog verder en zo blijf je in een vicieuze circel zitten.
Dat is waarom we bij PS.food & lifestyle een eiwitrijk en koolhydraat arm voedingspatroon juist zo belangrijk vinden. De eiwitten zorgen ervoor dat je spiermassa behouden blijft en de lage koolhydrateninname houdt de vetverbranding op gang. Het beperken van de koolhydraten zorgt er daarnaast voor dat je geen nieuwe vetreserven meer opbouwt.
Toch kan het natuurlijk altijd voorkomen dat je na het volgen van het programma weer iets in gewicht toeneemt. Wees gerust, er zijn genoeg tips om dat te voorkomen!
Hieronder zal ik de 10 belangrijkste tips om het jojo-effect te voorkomen kort voor je toelichten.
1. Blijf bewegen!
Sporten is altijd gezond. Het is onwijs belangrijk voor je fysieke gezondheid, maar ook de mentale gezondheid. Met sporten verbrand je calorieen, je wordt sterker en je basaalmetabolisme wordt gestimuleerd. Het basaalmetabolisme is het energieverbruik van persoon in rust.
De aanbeveling ligt op 30-60 minuten per dag matig intensief bewegen, minstens 5 dagen per week, tenminsten 10 minuten achter elkaar.
2. Eet voldoende eiwitten
Het is belangrijk om ook in fase 3 en daarna voldoende eiwitten per dag te eten. In fase 1 en 2 van het PS.food & lifestyle programma heb je een hoge eiwitinname, waardoor je spiermassa hebt opgebouwd. Dit wil je natuurlijk zo houden.
Eiwitten zorgen daarnaast voor verzadiging waardoor je minder hongergevoel zal ervsaren. Minder hongergevoel verkleint de kans op overeten.
Eiwitten zitten met name in vlees, vis, noten en peulvruchten.
3. Blijf de koolhydraten beperken
Eenmaal aangekomen in fase 3, de stabilisatiefase, voeg je weer extra koolhydraten toe aan je voedingspatroon. Let er wel op dat je dit onder controle blijft houden. De richtlijn voor fase 3 is zo'n 80-120 gr koolhydraten per dag.
Maak hierover afspraken met jezelf. Kies voor volkorenproducten, fruit en groente en maak bewuste keuzes. Bedenk bijvoorbeeld wanneer je wel en wanneer je geen koolhydraatbron bij de maaltijd neemt. Bestaat je avondmaaltijd voor een groot deel uit koolhydraten? Kies er dan bijvoorbeeld voor om die dag tijdens de lunch te kiezen voor een goed gevulde salade die voornamelijk bestaat uit eiwitten en gezonde vetten. Zo houd je de balans.
Om je hierbij een handje te helpen, hebben wij de producten van PS.food & lifestyle . ontwikkeld. Een koolhydraatarm alternatief voor de producten uit de supermarkt, speciaal ontwikkeld om in balans te blijven
4. Focus op krachttraining
Als je aan krachttraining doet ontstaan er kleine scheurtjes in je spierweefsel. Je lichaam herstelt deze kleine scheurtjes door ze op te vullen met nieuwe eiwitten, waardoor de spiermassa toeneemt. Dit spierherstel kost energie, dus je verbrandt zowel tijdens de krachttraining als tijdens je herstelproces calorieen en vet.
Met andere woorden: hoe meer krachttraining je doet hoe meer spiermassa je opbouwt en hoe meer calorieen je door de dag heen verbrandt.
5. Eet voldoende groenten
Eet minstens 250 gram groente per dag, het liefst meer. Groente bevat weinig calorieen, maar vele vitamines, mineralen en vezels. Deze vezels zorgen ervoor dat je langer verzadigd blijft en dit verkleint de kans op overeten.
Merk je dat je het lastig vindt om dagelijks aan de 250 gram te komen? Voeg dan eens wat extra groente aan de lunch toe in de vorm van een schaaltje rauwkost, kies voor een salade of schep bij de avondmaaltijd eens een extra opscheplepel groente op.
6. Genoeg drinken
Een simpele, maar toch belangrijke tip: drink dagelijks voldoende water. De aanbeveling is 1,5-2 liter water per dag. Water beval geen calorieen en is belangrijk voor meerdere processen in het lichaam. Voldoende drinken zorgt ervoor dat voedingstoffengoed opgelost en opgenomen kunnen worden, het regelt de lichaamstemperatuur en voert afvalstoffen af.
Drink daarnaast altijd een glas water voor je maaltijd, zo is je maag al wat gevuld en eet je ongemerkt minder.
7. Voldoende nachtrust
Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat weinig slaap en slaapproblemen mede de oorzaken kunnen zijn van overgewicht. Hoe minder je slaapt, hoe minder het hormoon leptine je aanmaakt. Leptine zorgt ervoor dat je je verzadigd voelt na het eten. Aan de andere kant is er een toenamevan het hormoon ghreline en dit hormoonbevordert juist de eetlust. Bij te weinig slaap raken deze hormonen uit balans.
8. Weeg jezelf regelmatig
Met regelmatig wegen bedoelen wij zeker niet dagelijks. Per dag kun je namelijk tot zo'n 1,5 kg verschillen. Dit heeft te maken met hoeveel vocht je vasthoudt en of je bijvoorbeeld naar de toilet geweest bent.
Ik zou je willen aanraden wekelijks ( of om de week) te blijven wegen, voornamelijk in het begin. Zie je dat je langzamerhand aankomt? Dan kun je op tijd bijsturen om een grotere gewichtstoename te voorkomen. Je hoeft dan geen grote aanpassingen door te voeren, een paar calorieen per dag minder kan op de lange termijn al een groot verschil maken.
Gelukkig geeft jouw PS food & lifestyle coach nog een jaar lang nabegeleiding en ga je maandelijks bij jouw coach langs om je voortgang te bespreken.
9. Behoud een positieve mindset
Vaak zien wij dat wanneer mensen een "fout"maken in hun voeding, door bijvoorbeeld toch dat stuk chocolade of die muffin te hebben gegeten, zij het gevoel hebben dat hun hele dag meteen mislukt is. Vervolgens eten zij alles wat ze tegen komen en waar ze zin in hebben, want: 'het is toch al een verloren dag, morgen begin ik weer opnieuw'
Probeer dit te voorkomen! Maak je een 'foutje'? Herpak jezelf dan en ga weer door waar je gebleven was. Zo eet je niet meer dan je tevoren gepland had en blijft het bij die ene misstap.
10. Kies een levensstijl die bij jou past
Last but not least, kies een eetpatroon dat bij jou past! Als een vriendin heelgoed gaat op drie keer per dag eten, hoeft dat niet te betekenen dat dat voor jouw ook werkt Misschien werkt intermittent fasting wel veelbeter voor jou of toch een voedingspatroon met zes eetmomenten.
Ga op onderzoek uit en kijk bij welk voedingspatroon jij jezelf goed voelt. Hoe beter het bij je past, hoe groter de kans is dat je het vol zal houden en het gewicht er echt afblijft.
Vraag je coach ook naar de verschillende routes van faseb 3, om er zo achter te komen welk eetpratoon bij jou past. In ons kookboek worden deze verschillende routes ook uitgelegd en vind je 70 heerlijke recepten om in balans te blijven.
Ben je al veel afgevallen en wil je dit graag zo houden? Ga aan de slag met bovenstaande tips. Wij geloven dat je het kan. Succes!!